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WRITTEN QUESTION TO THE MINISTER FOR HEALTH AND SOCIAL SERVICES 

BY DEPUTY S.Y. MÉZEC OF ST. HELIER 

ANSWER TO BE TABLED ON TUESDAY 14TH FEBRUARY 2017 

 

 

Question 
 

What are the current rules relating to the donation of blood by gay men and what restrictions, if any, are in 

place?  If there are different rules in this area for gay men and heterosexual men, what is the reason for 

there being different rules; and has the Minister given any consideration to reviewing the rules? 

 
 

Answer 
 

I can confirm that the Jersey Blood Donor service follows the UK guidance relating to blood donation. This 

guidance in full can be found using this link http://www.transfusionguidelines.org.uk/dsg/wb  

 

This guidance covers many aspects of blood donation and seeks to minimise risks to both the donor and the 

recipient of collecting and processing blood components to ensure that only the highest quality blood 

components are produced. Of necessity this is selective and the principles of public safety are paramount.  

There are frequent updates relating to this guidance with 18 being issued in 2016 covering a wide spectrum 

of issues. The last relevant update relating to homosexual and bisexual individuals was in 2011 and the text 

is attached at Appendix 1.  

 

All donors, irrespective of age, gender, race or sexual orientation are asked to complete a questionnaire on 

each occasion before donating. This gives the health professionals prompts to question any aspects that may 

lead to a risk that would necessitate not taking the donation on that visit – for example, if the donor had 

visited a country with a known malarial or a viral risk, such as Zika Virus. This includes mandatory deferral 

of male and female heterosexual partners of individuals with a current Zika Virus incubation risk. 

 

If a male donor answers the questionnaire stating that they have had oral or anal sexual contact with or 

without protection with another man in the last 12 months, the donation will be declined. This is different 

for female bisexual or homosexual donors. The reason for this can be found within the guidance and the 

change notification No 17-2011 states: 

 

“Men who have sex with other men have a higher chance of having an undiagnosed infection which could 

be passed to anyone receiving their blood. During 2010 and 2011, SaBTO (Safety of Blood Tissues and 

Organs) commissioned a subgroup to review the donor selection criteria and risks associated with blood 

donation by men who have had sex with men. 

 

This review considered advances in the sensitivity of testing procedures currently in use in the UK, the 

prevalence of transfusion transmissible infections in men who are having sex with men, and the current 

level of compliance with the previous permanent exclusion. This review recommended that the deferral 

period for men who have had sex with men should be reduced to 12 months after last sexual contact. The 

recommendations were approved by SaBTO and by the English Department of Health and the devolved 

authorities in Scotland and Wales.” 

 

Jersey adopted these changes when they were released. 

 

In terms of bisexual and homosexual women the guidance states: 

 

“There is no evidence that there is an increased risk of sexually transmitted infections in homosexual or 

bisexual females compared to heterosexual females.” 

 

http://www.transfusionguidelines.org.uk/dsg/wb


 

 

Therefore I can confirm that there are differing selection criteria for homosexual and bisexual men 

compared to women, but this is in accordance with UK accepted best practice. I can also confirm that I will 

not be considering any changes to these criteria for the Jersey Blood Donor service and we will continue to 

work in line with the UK guidance – making changes only when they make recommendations to do so. 

This is to ensure that we offer the safest and best quality service to Islanders.  

 

Finally, I would like to take this opportunity to thank all of the Islanders who volunteer as blood donors as 

they provide critical support to our clinical services. My Department has a duty to maintain a public blood 

supply and in doing so is reasonably expected to select those donors known to present the least potential 

risk to patients. 

 

Appendix 1 

 

 

Date of publication: 20 September 2011 Implementation: 7 November 2011 

 
Change Notification UK National Blood Services No. 17 - 2011  

 
Homosexual and Bisexual Individuals  
 
Applies to the Whole Blood and Components Donor Selection Guidelines only. 
 
1. Female 
 
Discretionary Accept. 
 
Additional Information 
There is no evidence that there is an increased risk of sexually transmitted infections in homosexual or 
bisexual females compared to heterosexual females. 
 
2. Male 
 
Obligatory  Must not donate if: 
Has had oral or anal sex with another man, even if a condom or other protective was used. 
 
Discretionary If 12 months or more from the last oral or anal sexual contact with another man, accept 
 
See if Relevant Blood Safety Entry 
 
Additional Information 
Men who have sex with other men have a higher chance of having an undiagnosed infection which could 
be passed to anyone receiving their blood. During 2010 and 2011, SaBTO commissioned a subgroup to 
review the donor selection criteria and risks associated with blood donation by men who have had sex 
with men. 
 
This review considered advances in the sensitivity of testing procedures currently in use in the UK, the 
prevalence of transfusion transmissible infections in men who have had sex with men, and the current 
level of compliance with the permanent exclusion. This review recommended that the deferral period for 
men who have had sex with men should be reduced to 12 months after last sexual contact. The 
recommendations were approved by SaBTO and by the English Department of Health and the devolved 
authorities in Scotland, and Wales. 
 
 



 

 
3. Female Sexual Partners of Men who have Sex with Men 
 
Obligatory   Must not donate if: 
Male partner has had oral or anal sex with another man, even if a condom or other protective was used. 
 
Discretionary  If 12 months or more from the last sexual contact with a man who has ever had sex with 
another man, accept. There are exceptions so please ask. 
 
See if Relevant Blood Safety Entry 
 
Additional Information 
Men who have sex with other men have a higher chance of having an undiagnosed infection which could 
be passed to their female partner. 
 
Waiting twelve months from the last sexual contact helps to ensure that the infections tested for by the 
Blood Services will be picked up. 
 
There may be exceptions for female partners of men who have had sex with men. They may be allowed 
to donate on the basis of an individual risk assessment. 
 
Reason for Change The guidance has been changed in line with recommendations from the 
Department of Health Committee on the Safety of Blood, Tissues and Organs (SaBTO). 

 

 

 

 


